ՍՏԵՂԾԱԳՈՐԾԱԿԱՆ ՈԼՈՐՏԻ ՄԱՍՆԱԳԵՏԻ ԱՆՀԱՏԱԿԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԴՐՍԵՎՈՐՈՒՄԸ ՍՏԵՂԾԱՐԱՐ ԽՆԴԻՐՆԵՐԻ ԼՈՒԾՄԱՆ ԳՈՐԾԸՆԹԱՑՈՒՄ - Ավանեսյան Հ. Մ.; Մանուկյան Մ. Ա. (Արդի հոգեբանություն, 2020)
Սույն հոդվածում ներկայացված են հետազոտության արդյունքներ․ որոշման կայացման, մտածողության ոճերի և ստեղծարարության դրսևո րումների առանձնահատկությունների ազդեցությունը ստեղծագործական գործունեության արդյունավետությանը վրա։ Գրականության վերլուծության միջոցով ուսումնասիրվել են ստեղծարարության տարբեր մեկնաբանություններ և մոտեցումներ, դուրս են բերվել ստեղծարարության տեսակները և ստեղծարարությունը պայմանավորող անհատական առանձնահատ- կությունները։ Ուսումնասիրվել են նաև խնդիրների լուծման գործընթացը, դրանում դրսևորվող անհատական առանձնահատկությունները և ստեղծարար բնույթի խնդիրների առանձնահատկությունները։ Հետազոտությունը իրականացվել է երկու խմբերի հետ, որոնց մասնակիցները տարանջատվել են ըստ մասնագիտությունների՝ համաձայն ստեղծարար գործունեության պահանջի աստիճանի։ Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ ստեղծարարության դրսևորումը կապված է անհատական առանձնահատ- կությունների հետ, մասնավորապես՝ ստեղծարար խնդիրներ լուծելիս օրիգինալությունը պայմանավորված է իդեալիստական մտածողության ոճով, իսկ սահունությունը՝ որոշման կայացման անհատական կարգավորման ցուցանիշներից հետաձգման և գերզգայնության ցածր մակարդակով։