ՀԱՅ ԵՎ ՌՈՒՍ ԴԵՌԱՀԱՍՆԵՐԻ ՀԱՂՈՐԴԱԿՑԱԿԱՆ ԲԱՐԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ. ՍՈՑԻՈՄՇԱԿՈՒԹԱՅԻՆ ԱՍՊԵԿՏ - Ավանեսյան Հ. Մ.; Ասրիյան Է. Վ.; Սամոխվալովա Ա. Գ. (Արդի հոգեբանություն, 2019)
Հոդվածում ներկայացված են Հայաստանում և Ռուսաստանում բնակվող դեռահասների հաղորդակցական բարդությունների միջմշակութային հետազոտության արդյունքները։ Բացահայտված են օնտոգենեզի դեռահասության փուլին բնորոշ ընդհանուր տարիքային հաղորդակցական բարդությունները, ինչպես նաև՝ հայ և ռուս դեռահասների տարիքային և սեռային, սոցիալ-մշակութային հաղորդակցական բարդությունները։ Հաշվի առնելով հետազոտության մասնակիցների շփման իրա- վիճակների համատեքստը, նկարագրված են այն բարդությունները, որոնք առաջանում են մեծահասակների և հասակակիցների հաղորդակցման գործընթացում։