ՍՐՏԻ ԻՇԵՄԻԿ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅԱՄԲ ԱԽՏՈՐՈՇՎԱԾ ՊԱՑԻԵՆՏՆԵՐԻ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱԿԱԶԴՄԱՆ ՏԻՊԵՐԻ ԴՐՍեւՈՐՈՒՄՆԵՐԸ ԿՈՐՈՆԱՐ ԱՐՏԵՐԻԱՆԵՐԻ ՍՏԵՆԴԱՎՈՐՈՒՄԻՑ ԵՎ ԱՈՒՐՏՈԿՈՐՈՆԱՐ ՇՈՒՆՏԱՎՈՐՈՒՄԻՑ ՀԵՏՈ - Ազատյան Ն․Գ․ (Արդի հոգեբանություն, 2020)
Իրականացված հետազոտության նպատակն է գնահատել եւ առանձնացնել «Սրտի իշեմիկ հիվանդություն» ախտորոշում ունեցող անձանց հիվան- դության նկատմամբ հոգեբանական հակազդման տիպերը հետեւյալ երկու խմբերում, որոնցում ներգրավված են կորոնար արտերիաների ստենդավորում եւ աուրտոկորոնար շունտավորում անցած հիվանդները: Չնայած հետազոտվող խմբերում կան բազմաթիվ տարբերություններ, սակայն երկու խմբերում էլ գերակշռող մեծամասնություն են կազմում հակազդման նեւրաստենիկ, ապաթիկ, հիպոխոնդրիկ եւ տագնապային տիպերը: Այսպիսով, հաշվի առնելով հոգեբանական հակազդման տիպերը՝ հոգեբանական միջամտությունը պետք կառուցված լինի հիվանդության ներքին պատկերի փոփոխման եւ անձնային աճին նպաստող ռազմավարության վրա, ներառյալ՝ ինքնագիտակցության բարձրացումը, հիվանդության նկատմամբ վարքի կառուցողական միջոցների եւ հակազդումների ձեւավորումը: