ՖՈՒՏԲՈԼԻ ՄՐՑԱՎԱՐԻ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՐՄԱՐՈՒՄԸ ԽԱՂԻ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻՆ - Գևորգյան Ա. Է. (Արդի հոգեբանություն, 2025)
Հոդվածում ամփոփ ներկայացված է ֆուտբոլի մրցավարի գործու- նեության հուսալիությանը վերաբերող շուրջ 10 տարիների գիտահե- տազոտական աշխատանքի արդյունքները: Երկարատեւ աշխատանքի ընթացքում կատարվել է մրցավարի անհատական-հոգեբանական առանձնահատկությունների համալիր ուսումնասիրում: Հետազոտության արդյունքներով բացահայտվել են ֆուտբոլի մրցավարների գործունեու- թյան հուսալիությունն ապահովող հոգեբանական կարեւոր բաղադրա- տարրերը, ինչպես նաեւ մրցավարի մասնագիտական պատրաստության համակարգի կառուցվածքային հոգեբանական որոշ առանձնահատ- կություններ: Ֆուտբոլի մրցավարի գործունեության համալիր ուսումնասիրու- թյունից պարզ դարձավ, որ հոգեբանական հարմարումը ժամանակակից պահանջներին հնարավոր է, սակայն դրա համար հարկավոր է մասնա- գիտական նոր գիտելիքների ձեռք բերում եւ հոգեբանական պատշաճ պատրաստվածություն: Միեւնույն ժամանակ, համաշխարհային փորձից պարզ է դառնում, որ ժամանակակից ֆուտբոլում մրցավարությունն առանց տեխնիկական միջամտության չի կարող լինել անսխալ: