ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ԳԻՏԵԼԻՔԻ ԵՎ ԱԽՏՈՐՈՇՄԱՆ ՀԱՐԱԲԵՐԱԿՑՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴՐԻ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ - Բաբաջանյան Ի․ Հ․ (Արդի հոգեբանություն, 2022)
Հոդվածն ուղղված է հիմնավորելու հոգեբանական գնահատման, խորհրդատվության և միջամտության մեթոդների կիրառման գործընթացում իմացաբանական սկզբունքները հաշվի առնելու անհրաժեշտությունը, որոնք իրենց հերթին կարող են նպաստել մարդու ֆիզիկական և հոգեկան առողջության նպատակային պահպանմանը: որդի. Ժամանակակից հոգեբանական փորձաքննությունը հոգեբանական գիտելիքների կարևոր գիտական ​​և կիրառական բաղադրիչ է: Մարդու անհատական ​​հատկությունների և նրա հոգեկան վիճակի հուսալի հոգեբանական գնահատումը կատեգորիկ նշանակություն ունի, քանի որ այն ուղղված է որոշակի և իրավիճակային երևույթի բացահայտմանը տարբեր պրակտիկաների հետագա օգտագործման համար: Այս առումով պրակտիկ հոգեբանը պետք է ունենա հոգեբանական ախտորոշման մասնագիտական ​​հմտություններ, ինչը ներառում է երևույթի արտաքին նշանների և մարդու ներքին հոգեբանական բնութագրերի միջև կապեր հաստատելու ունակություն: Միաժամանակ առանձնահատուկ դեր է հատկացվում հոգեբանական գիտության և պրակտիկայի իմացաբանական հիմքերին, որոնք անմիջականորեն ազդում են խորհրդատվության, թերապիայի և վերապատրաստման մեթոդների ձևավորման վրա։