ԿՆՈՋ ՍՈՑԻԱԼԱԿԱՆ ԱԿՏԻՎՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴՐԻ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆԸ ԸՆՏԱՆԻՔԻ ԿԱՅՈՒՆՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱՏԵՔՍՏՈՒՄ - Հարությունյան Նարինե (Արդի հոգեբանություն, 2022)
Հոդվածը նվիրված է ժամանակակից կնոջ սոցիալական դերի, կարգավիճակի և գործունեության հիմնախնդրի ուսումնասիրմանը։ Ընտանիքի կայունության համատեքստում 20-րդ դարի կեսերից այն դարձել է հետազոտության առարկա։ Ընդ որում, հիմնական դերը տրված էր ամուսնու՝ կնոջ հասարակական գործունեության հանդեպ վերաբերմունքին։ Սոցիալական գործունեությունը համարվում է ընտանիքի արտաքին գործառույթ և ներառում է սոցիալական, քաղաքական, կրթական, մասնագիտական կողմնորոշում, ինտելեկտուալ ար- ժանիքներ, հմտություններ և կարողություններ, այսինքն՝ ամուսինների գործունեությունը ընտանիքից դուրս: Այն ապահովում է կարիքների բավարարում, ո- րոնք գրեթե անհնար է բավարարել ընտանիքում: Հոդվածում հետազոտվել է ընտանեկան արժեքների հիերարխիան՝ կայու- նության տեսանկյունից, ինչպես նաև 120 ընտանիքի (կին-տղամարդ, n=240) ակնկալիքների ու հավակնությունների մակարդակը գործառույթների իրակա- նացման գործում, դրանց արդիականությունը տնտեսական, ծնողական, սոցիալական գործունեության, հուզական և արտաքին գրավչության ոլորտներում։ Հետազոտության արդյունքները թույլ են տալիս որպես ընտանիքի կայունության հիմնական նախապայման դիտարկել ամուսինների սոցիալական գոր- ծունեության համար պատասխանատվության հավասարաչափ բաշխումը։ Հետազոտության արդյունքների համաձայն արժեքային հիերարխիայի համակարգում սոցիալական գործունեության համեմատաբար բարձր ցուցանիշը ցույց է տալիս, որ այս գործառույթը ընտանեկան հարաբերությունների ամրապնդման և կայունացման կարևոր գործոններից է: