ԱՆՁԻ ԻՆՔՆԱԿԱՐԳԱՎՈՐՄԱՆ ՀԻՄՆԱԿԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ՝ COVID-19 ՀԱՄԱՏԵՔՍՏՈՒՄ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ԲԱՐԵԿԵՑՈՒԹՅԱՆ ԱՊԱՀՈՎՄԱՆ ԳՈՐԾԸՆԹԱՑՈՒՄ - Ավանեսյան Հրանտ; Ասրիյան Էլինա; Պապոյան Սեդա (Արդի հոգեբանություն, 2022)
Հոդվածում ներկայացվում է հոգեբանական բարեկեցության հիմնախնդիրը` սթրեսային իրավիճակների և դրանց վրա ազդող գործոնների համատեքստում։ Մասնավորապես, տեսական վերլուծության են ենթարկվել անձի ինքնակարգավորման և հոգեբանական կապիտալի հիմնական բաղադրիչները։ Հոդվածի հետազոտական ​​մասը բաղկացած է երկու անկախ փուլերից, որոնք իրականացվել են ՀՀ-ում (առցանց ձևաչափով)։ Առաջին փուլի նպատակն էր բացահայտել ինքնակարգավորման և հոգեբանական կապիտալի բաղադրիչների միջև կապերի առանձնահատկությունները: Կորելյացիոն վերլուծության արդյունքները ցույց տվեցին նրանց միջև ուժեղ կապի առկայություն։ Երկրորդ հետազոտության նպատակն էր պարզել Covid-19-ի՝ որպես սթրեսածին գործոնի նկատմամբ վերաբերմունքի հիմնական բաղադրիչները և հնարավոր հարմարողական/ապահարմարողական հակազդումները։ Արդյունքների համաձայն ինքնակարգավորման գործընթացը (մասնավորապես՝ գործողության/ակտիվության հակվածությունը) ունի մեծ կարևորություն ՝ որպես սթրեսի և անորոշության պայմաններում հոգեբանական բարեկեցության պահպանման ռեսուրս։