ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ ՀՈԳԵՖԻԶԻՈԼՈԳԻԱՅԻ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆԸ ԵՎ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆ ՀԵՌԱՆԿԱՐՆԵՐԸ - Շահինյան Մարիամ; Լոքյան Արսեն (Արդի հոգեբանություն, 2023)
Աշխատանքը նվիրված է հոգեֆիզիոլոգիայի զարգացման պատմությանը և ներկայիս վիճակին աշխարհում և, մասնավորապես, Հայաստանի Հանրապետությունում: Աշխատանքի նպատակն է մատնանշել հոգեֆիզիոլոգիայի զարգացման միտումները ողջ աշխարհում և Հայաստանում: Վերլուծության նպատակն է նաև նույնականացնել հոգեֆիզիոլոգիական գիտության ձևավորման հիմնական փուլերը Հայաստանում, ինչպես նաև փնտրել գիտականորեն կիրառելի հեռանկարներ նրա զարգացման համար: Քննարկված են հոգեֆիզիոլոգիայի կայացման ընթացքն ու տենդենցները համաշխարհային գիտության մեջ, որպես առաձին և ինքնուրույն ուղղություն: Մանրամասն ներկայացված են նաև Հայաստանում հոգեֆիզիոլոգիայի զարգացման կարևորության ու անհրաժեշտության հարցերը: Բերված են այն գիտական խնդիրները, որոնց լուծմանն ուղղված են այսօր հոգեֆիզիոլոգիական ուսումնասիրությունները ինչպես ողջ աշխարհում, այնպես էլ Հայաստանում: