ԱՆՁԻ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԱՅՐՄԱՆ ԵՎ ԴՐԴԱՊԱՏՃԱՌՆԵՐԻ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՈՒՄԸ ՀԵՌԱՀԱՐ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐՈՒՄ - Զուրաբյան Ալբերտ (Արդի հոգեբանություն, 2023)
COVID-19 համաճարակի տարիները փոխել են մեր ապրելակերպը: Այս առումով շատ ընկերություններ անցել են աշխատանքի հեռավար ձևաչափի, ինչը նրանց առջև նոր խնդիրներ ու մարտահրավերներ է դրել։ Այդ մարտահրավերներից մեկը ՏՏ օգտագործման պայմաններում մասնագիտական անվտանգության ապահովումն է։ Այսօր մասնագետի անձի անվտանգությունը մնում է գերակա խնդիր բոլոր կազմակերպությունների համար, և ՏՏ օգտագործումը, այս համատեքստում, դառնում է ավելի կարևոր: Աշխատանքի շրջանակներում մենք անդրադարձել ենք մասնագիտական անվտանգության հոգեբանական ասպեկտներին, որոնք COVID-19 համաճարակի պայմաններում ՏՏ հանպատրաստից ներդրման առումով դարձել են ավելի նշանակալի։ Մեր կողմից փորձ է արվել ուսումնասիրել COVID-19-ի համաճարագային և հետհամաճարագային պայմաններում մասանգիտական գործունեության դասական մոդելի հարկադրաբար փոփոխման ենթարկված սուբյեկտների գործունեության ծավալման դրդապատճառները, դիտարկելով դրա ազդեցությունը հոգեբանական այրման ձևավորման վրա։ Ըստ այդմ, հետազոտության նպատակն է ուսումնասիրել մասնագիտական գործունեության իրականացման ընթացքում դրդապատճառների ազդեցությունը առցանց (օնլայն) ձևաչափով աշխատող ուսուցիչների և ՏՏ մասնագետների շրջանում հոգեբանական այրման ձևավորման վրա: Հետազոտության նպատակին հասնելու համար առաջադրել և լուծել ենք հետևյալ խնդիրները․ առանձնացնել ու հիմնավորել մասնագիտական գործունեության սուբյեկտի անվտանգության վրա ազդող հավանական հոգեբանական գործոնները պարզաբանել ՏՏ լուծումների ներդրման ազդեցությունը մասնագիտական գործունեության սուբյեկտի անվտանգության վրա պարզաբանել դրդապատճառների ազդեցությունը առցանց գործունեություն իրականացնող մանկավարժների և ՏՏ մասանգետների հոգեբանական այրման ձևավորման վրա Հետազոտության իրականացման ընթացքում կիրառվել են Ա․Ա․ Ռուկավիշնիկովի կողմից մշակված հոգեբանական այրման համախտանիշի դուրսբերման մեթոդիկան և Ա. Ռեանաի կողմից փոփոխված Կ. Զեմֆիռի «Մասնագիտական գործունեության մոտիվացիայի ուսումնասիրման» մեթոդիկան։ Հետազոտության արդյունքները թույլ տվեցին հստակ նշել, որ դասականից առցանց գործունեության հանպատրաստից անցում կատարած մանկավարժների և ՏՏ մասնագետների մոտ, անկախ առկա դրդապատճառների բնույթից, նկատվում են հուզական այրման բարձր ցուցանիշներ, սակայն արտաքին դրական կամ ներքին դրդապատճառներ ունեցող ՏՏ ոլորտի մասնագետների մոտ այդ ցուցանիշները մեղմ են արտահայտված։