- ԱՆՀԱՏԱԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԻՆՔՆՈՐՈՇՄԱՆ ԵՎ ՖՈՐՄԱԼ ԵՎ ՈՉ ՖՈՐՄԱԼ ԴԻՄՈՒՄԻ ԸՆՏՐՈՒԹՅԱՆ ՎՐԱ ԱԶԴՈՂ ԳՈՐԾՈՆՆԵՐԻ ՓՈԽԿԱՊԱԿՑՈՒՄԸ. ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ԵՎ ԼԵԶՎԱԲԱՆԱԿԱՆ ԱՍՊԵԿՏՆԵՐ - Բերբերյան Ասյա; Թումասյան Ալինա (Արդի հոգեբանություն, 2023)
Հոդվածը նվիրված է ֆորմալ և ոչ ֆորմալ դիմումի և դրա վրա ազդող գործոնների ուսումնասիրությանը հոգեբանական և լեզվաբանական տեսանկյունից: Հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել և համեմատել հայ և ռուս էթնոսների ներկայացուցիչների կողմից ֆորմալ և ոչ ֆորմալ դիմումի օգտագործումը հոգեբանական և լեզվական տեսանկյուններից: Գործնական մասը նպատակաուղղված է ուսումնասիրելու այս գործոնների փոխկապակցվածությունը հայ երիտասարդության անհատականության ինքնավերաբերմունքի մակարդակի հետ։ Ուսումնասիրվող թեման ակտուալ է, քանի որ այն կարևոր է տարբեր ոլորտների համար, ինչպիսին են հոգեբանությունը, հոգելեզվաբանությունը, լեզվաբանությունը և բարոյագիտությունը, քանի որ ֆորմալ և ոչ ֆորմալ դիմումը փոխըմբռնման, փոխկապակցման, ազդեցության միջոց է: Ուսումնասիրության առարկան ֆորմալ և ոչ ֆորմալ դիմումն է՝ կապված ինքնորոշման հետ։ Հետազոտության կիրառված մեթոդներն են՝ հարցաքննությունը (հեղինակների հարցաշար) և թեստավորումը, Ստոլինի կողմից սեփական վերաբերմունքի ուսումնասիրության մեթոդաբանությունը։