ՍՊՈՐՏՈՒՄ ԱԳՐԵՍԻՎՈՒԹՅԱՆ ԴՐՍԵՎՈՐՄԱՆ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ԳՈՐԾՈՆՆԵՐԻ ՀԱՄԵՄԱՏԱԿԱՆ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆ - Ստեփանյան, Ա․Գ․ (Արդի հոգեբանություն, 2020)
Հոդվածում փորձ է արվել հետազոտության միջոցով ուսումնասիրել սպորտում ուսանող մարզիկների եւ սպորտով չզբաղվող ուսանողների ան- հատական հատկությունները, բացահայտել սպորտում փոխադարձ ազդեցության հետեւանքների եւ անհատական առանձնահատկությունների ու վարքագծի միջեւ կապը մարզիկների հոգեբանական պատրաստության գործընթացում: Նաեւ փորձ է արվել ուսումնասիրել այն անձանց, որոնց համար, հնարավոր է, ավելի հաճախ է օգտագործվում ագրեսիվ վարքի մոդելը: Հետազոտությունից պարզ դարձավ, որ սպորտով զբաղվելը եւ կոնկրետ մարզաձեւի տեսակը՝ որոշակի ազդեցություն կարող են թողնել մարզիկների ագրեսիվության մակարդակի վրա: Հավանական է նաեւ հակառակ տարբերակը, երբ սպորտով զբաղվելը եւ կոնկրետ մարզաձեւի տեսակը նպաստում են ագրեսիվության մակարդակի նվազեցմանը: «Ագրեսիվություն» հասկացության սահմանման տեսական մոտեցումների վերլուծությունը թույլ է տալիս եզրակացնել, որ հոգեբանության մեջ յուրաքանչյուր գիտական ուղղություն ունի յուրահատուկ սահմանում եւ տվյալ երեւույթի ֆենոմենոլոգիայի ուսումնասիրման իր մոտեցումը:
Keywords: ագրեսիա; վարք; անձ; հոգեկան վիճակ; սպորտ; մարզիկ; ֆիզիկական ակտիվություն; հոգեբանական գործոններ