ԱՎԱԶԱՆԿԱՐՉՈՒԹՅԱՆ ԴԵՐԸ ԱՆՁԻ ՍՏԵՂԾԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԽԹԱՆՄԱՆ ՄԵՋ - Խաչիբաբյան , Ս. Ս. (Արդի հոգեբանություն, 2019)
Սույն հոդվածը նվիրված է ստեղծարարության՝ որպես անձի ինտեգրալ որակի էության, կառուցվածքի, հիմնական բնութագրիչների վերլուծությանը երևույթի ուսումնասիրության պատմական զարգացման համատեքստում: Գլխավոր շեշտադրումները արվել են՝ հիմնվելով հումանիստական ուղղության պատկերացումների, ինչպես նաև վերջին տասնամյակներում արդիականություն վայելող՝ ստեղծարարության բազմագործոնային տեսության գիտական մոտեցումների վրա: Հոդվածում հատուկ ուշադրություն է հատկացվել ստեղծարարության առանձին բնութագրիչների խթանման հարցին՝ որպես ստեղծագործական ներուժի ակտիվացման ճանապարհի, ինչը առավել պատկերավոր ներկայացնելու նպատակով աշխատանքում ընդգրկված է ստեղծարարության խթանման՝ մեր կողմից մշակված ֆունկցիոնալ մոդելը: Հոդվածի սահմաններում արծարծվել է նաև ստեղծարարության խթանման ուղիների հարցը, և այդ համատեքստում ներկայացված է նկարչության մի նոր և յուրահատուկ եղանակ՝ ավազանկարչությունը: