ԸՆՏԱՆԵԿԱՆ ԴԵՐԵՐԻ ԵՎ ԳԵՐԱԿԱՅՈՂ ԴՐԱՅՎԵՐՆԵՐԻ /ՈՒՂԵՐՁՆԵՐԻ/ ՓՈԽԿԱՊԱԿՑՎԱԾՈՒԹՅՈՒՆԸ ՀԱՅ ԿԱՆԱՆՑ ՄՈՏ - Խանամիրյան , Ի. Ռ.; Առաքելյան , Մ. (Արդի հոգեբանություն, 2019)
Կենսական դիրքորոշումների, պատկերացումների, վերաբերմունքների, դերային սցենարների հիմքերը ընկած են մանկության տարիներում։ Բնականաբար, հիմնական և նշանակալի են այն դիրքորոշումները, ուղերձները, վերաբերմունքը, որոնք տրվել են ծնողների, հատկապես մայրերի կողմից։ Սույն հայացքները հատկապես ուսումնասիրվել են տրանսակտ վերլուծության դպրոցի կողմից։ Մասնավորապես, Թ.Քայլերը, առանձնացրել է հինգ հիմնական ուղերձներ/դրայվերներ, որոնք ազդեցություն ունեն հասուն կյանքում դրսևորվող վարքային պաթերների վրա։ Հոդվածում ներ- կայացված է հայ կանանց գերակայող դրայվերների և ընտանեկան դերերի միջև առկա փոխկապակցվածությունը, դուրս են բերված այն հիմնական ուղերձները, որոնք բերում են այս կամ այն վարքային դրսևորումներին։