ԱՀԿ «ՀՈԳԵԿԱՆ ԱՌՈՂՋՈՒԹՅԱՆ ԲԱՑԱԿՆԵՐ» ՈՒՂԵՑՈՒՅՑԻ ՍԿԶԲՈՒՆՔՆԵՐԻվ ԿԻՐԱՌՈՒՄԸ ԵՐԵՎԱՆԻ ՊԵՏԱԿԱՆ ԲԺՇԿԱԿԱՆ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ ԿՐԹԱԿԱՆ ԾՐԱԳՐԵՐՈՒՄ - Ավետիսյան , Ք.Ս.; Գասպարյան , Խ.Վ. (Արդի հոգեբանություն, 2020)
Սույն հոդվածում ներկայացված է ԵՊԲՀ-ում ԱՀԿ սկզբունքների իրականացման գործընթացը եւ «Հոգեկան առողջության բացակներ» ծրագրի իրականացման փորձը՝ ներդնելով սկզբունքները եւ թեմաները ուսման տարբեր մակարդակներում. բակալավր, ասպիրանտուրա, կլինիկական օրդինատուրա, շարունակական կրթություն: Մշակվել է նաեւ հետբուհական շարունակական բժշկական կրթության երկու մոդուլ, որոնք արդեն իսկ հաստատվել են համապատասխան ստորաբաժանման կողմից եւ կիրականացվեն ավագ ու միջին որակավորում ունեցող հոգեկան առողջության ոլորտի մասնագետների շրջանում: Ըստ ԱՀԿ ներկայացուցիչների հետ նախնական պայմանավորվածու- թյան, տրվել է «mhGAP Intervention Guide for mental, neurological and substance use disorders in non-specialized health settings (Version 2.0)» ուսում- նական ձեռնարկի հայերեն լեզվով թարգմանության մեկնարկը [10]: ԵՊԲՀ ընտանեկան բժշկության ամբիոնի հետ համատեղ ծրագիրն ընդգրկվել է առաջնային բուժօգնության օղակի բժիշկների եւ բուժքույրերի դասընթաց- ներում: Ծրագրի շրջանակներում իրականցվող աշխատանքները կրում են շարունակական բնույթ: Մասնակիցների ավելի քան 85% կողմից տրված գնահատականներն ու արձագանքները եղել են խիստ դրական:
Keywords: Հոգեկան առողջություն; ուշադրության դեֆիցիտ եւ գերակտիվության խանգարում; դեպրեսիա; սուիցիդ; սթրես