ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ԿԱՊԻՏԱԼԻ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆՆ ԱՇԽԱՏԱՆՔԱՅԻՆ ԴՐԱԿԱՆ ՎԱՐՔԱԳԾԻ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆ ՎՐԱ - Հովհաննիսյան , Ա. Ա. (Արդի հոգեբանություն, 2020)
Արագ փոփոխվող աշխարհում չափազանց կարեւոր է անհատների եւ գործատուների միջեւ կապի կայուն ստեղծումն ու ապահովումը։ Գործատուների փնտրում են այնպիսի աշխատակիցների, որոնք աշխատավայրում կցուցաբերեն աշխատանքային դրական վարք եւ ինքնավստահություն սեփական կարիերայում։ Կարիերայում ինքնավստահ անհատը դիմակայում է խոչընդոտներին, ձգտում է ինքնակրթվել, ինքնաբավ է սեփական կարիերայի ընտրության հարցում, դրսեւորում է առաջ շարժվելու պատրաստակամություն։ Աշխատանքային դրական վարքագիծ դրսեւորող անհատը աշխատավայրում պատրաստակամ է իրականացնել հավելյալ դերակատարություն, ստեղծում է ամուր եւ դրական կապ կազմակերպության եւ թիմակիցների հետ։ Այս ամենը դրական է անդրադառնում թե՛ անհատի, թե՛ կազմա- կերպության եւ թե՛ թիմակիցների վրա՝ ձեւավորելով առողջ աշխատան- քային մթնոլորտ։ Այս հոդվածում անդրադարձել ենք կարիերայում ինքնավստա- հության ձեւավորման, ամրապնդմանը եւ զարգացմանը, ինչպես նաեւ քննության առել, թե ինչ է հոգեբանական կապիտալը եւ վերջինիս կապն աշխատանքում դրական վարքագծի դրսեւորման հարցում, որը հանդիսանում է հոգեբանության պոզիտիվիստական ուղղության ուսումնասիրման եւ հետազոտման ճյուղերից մեկը։ Հոդվածը նաեւ անդրադարձել է հուզական ինտելեկտին եւ նրա ազդեցությունը կարիերայում ինքնավստահության եւ աշխատանքային դրական վարքագծի վրա։ Գրականության վերլուծության արդյունքում հանգել ենք այն մտքին, որ կա դրական կապ հոգեբանական կապիտալի, աշխատանքային դրական վարքագծի եւ կարիերայում ինքնավստահության միջեւ եւ որ այս ամենի վրա իր կարեւոր ազդեցությունն է թողնում հուզական ինտելեկտը։
Keywords: դրական հոգեբանություն; հոգեբանական կապիտալ; աշխատանքային դրական վարքագիծ; հուզական ինտելեկտ; Կարիերայում ինքնավստահություն