ԱՐՑԱԽՅԱՆ ՊԱՏԵՐԱԶՄԻ ՄԱՍՆԱԿԻՑՆԵՐԻ ՎԵՐԱԿԱՆԳՆՈՂԱԿԱՆ ԱՇԽԱՏԱՆՔՆԵՐԻ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՄԱՆ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ - Մկրտումյան , Մ. Պ.; Սարգսյան , Լ. Խ. (Արդի հոգեբանություն, 2025)
Հոդվածում ներկայացվում են 2020 թ.-ի արցախյան պատերազմում վիրավորված զինվորների հետ տարվող հոգեբանական աշխատանքների սոցիալ-հոգեբանական առանձնահատկությունները, սթրես գործոնների վնասվածքային ազդեցության հոգեֆիզիոլոգիական բնութագրերը: Ըստ վնասվածքի բնույթի տարանջատվում եւ մեկնաբանվում են տարբեր վնասվածքային խմբերին պատկանող զինվորների, հետվնաս- վածքային սթրեսի դրսեւորման առանձնահատկությունները: Գիտականորեն հիմնավորված տեխնոլոգիաների եւ մշակված հանձնարարականների շնորհիվ ապահովվել են պատերազմից տուժածների վերականգ- նողական գործընթացների արդյունավետությունը, ինչպես նաեւ հոգեբանական վերահսկողական աշխատանքների մակարդակը:
Keywords: հոգեբանական վնասվածք; սոցիալ-հոգեբանական պայմաններ; հետվնասվածքային հոգեվիճակներ; սոցիալ-հոգեբանական վերականգնում