ՈւՍԱՆՈՂԻ ԲԱՐԵԿԵՑՈՒԹՅԱՆ ՍՈՑԻԱԼ-ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ՈՐՈՇ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ԿՐԹԱԿԱՆ ՄԻՋԱՎԱՅՐՈՒՄ - Հարությունյան , Ն․ Ա․ (Արդի հոգեբանություն, 2021)
Հոդվածը նվիրված արդի հոգեբանության կարեւոր հիմնախնդիրներից մեկին՝ ուսանողի բարեկեցության հիմնախնդրին: Աշխատանքում տեսական վերլուծությամբ լուսաբանվում են անձի բարեկեցության մի շարք մոտեցումներ, որտեղ ներկայացվում են բարեկեցության տեսակներն ու դրսեւորման ձեւերը, կառուցվածքն ու առանձնահատկությունները: Հեղինակի կողմից ուսումնասիրվել են մի շարք գործոններ՝ ուսանողի ուսումնական գործունեությամբ բավարարվածությունը, խմբային համախմբվածությունը ու սոցիալական հարմարումը, ինչպես նաեւ այդ գործոնների փոխադարձ կապվածությունը: Տեսական եւ հետազոտական արդյունքների վերլուծության համաձայն, որքան էլ ուսանողական կյանքը ենթարկվում է որոշակի կարգի, կարգավորվում է որոշակի կանոններով եւ նորմերով, ինչը ապահովագրում է սեփական անձը ոչ հաճելի իրադարձություններից, այնուամենայնիվ, ուսանողի հոգեբանական բարեկեցությունը կրթական սոցիալական միջավայրում առավելապես պայմանավորված է հարմարման եւ համախմբման բարձր դրսեւորմամբ, ուսումնական գործունեությունից ուսանողների բավարարվածության բարձր մակարդակով:
Keywords: hոգեբանական բարեկեցություն; սոցիալ- հոգեբանական բարեկեցություն; համախմբվածություն; հարմարում; բավարարվածություն