ԶԻՆԾԱՌԱՅՈՂԻ ԿԱՐԳԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՀԱՐՄԱՐՄԱՆ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐՆԵՐԸ - Նադոյան, Ա․ Ա․; Մինասյան, Գ. Հ. (Արդի հոգեբանություն, 2022)
Հոդվածում ներկայացված է ՀՀ ԶՈՒ-ի կողմից զինծառայողին առա- ջադրված կարգապահական պահանջների հոգեբանական առանձնահատկությունները: Աշխատանքի նպատակն է ուսումնասիրել զինվորական կար- գապահությունը, անկարգապահության դրդող պատճառահետեւանքային կապերը, ինչպես նաեւ կարգապահության խաթարման հետեւանքները։ Մեր կողմից ծրագրված շարունակական հետազոտության շրջանում առաջադրված խնդիրներից են՝ ուսումնասիրել հետազոտվող զինծառայողների կարգապահության եւ անկարգապահության դրսեւորման բնորոշ գծերը, դրանց արտահայտման ձեւերը, պատճառներն ու հետեւանքները: Հետազոտական աշխատանքներն իրականցվել են 200 զինծառայողի շրջանում: Անցկացվել են փորձարարական ախտորոշման համապատասխան մեթոդներ՝ թեստավորման մեթոդ, հոգեբանական զրույց, դիտում եւ առանձին դեպքի ուսում- նասիրում (case study):
Keywords: զինծառայող; նորակոչիկ; կարգապահություն; կարգապահական տույժ; խրախուսանք; հարմարում