ՑԿՅԱՆՍ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ԳՈՐԾԸՆԹԱՑԸ ՈՐՊԵՍ ԵՐԿՐԻ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ՈԼՈՐՏԻ ՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՊՐԱԿՏԻԿԱՅԻ ԲԱՐԵՓՈԽՄԱՆ ՄԻՋՈՑ - Պողոսյան , Գ․ Ս․; Գասպարյան, Ա․Մ․; Ամիրյան , Ե.Վ. (Արդի հոգեբանություն, 2022)
Սույն հոդվածում վերլուծվում են ցկյանս ուսումնառության տեսական հիմքերը՝ որպես ժողովրդավարական հասարակությունում ապրելու եւ ան- ընդմեջ զարգանալու անձի հնարավորություններ: Ցկյանս կրթությունը, ըստ գոյություն ունեցող հայեցակարգի, ենթադրում է, որ անձին անհրաժեշտ է շարունակաբար սովորել, ձեռք բերված գիտելիքները, հմտությունները եւ կարողությունները թարմացնել` ֆորմալ, ոչ ֆորմալ եւ ինֆորմալ կրթություն ստանալով: Հոդվածում տրված են տեղական եւ արտասահմանյան գրակա- նության մեջ ներառված ցկյանս ուսումնառության սահմանումները, չափա- նիշները, Եվրոպական հանձնաժողովի կողմից սահմանված նպատակները: Մանրամասն վերլուծված են ինչպես արտերկրի հեղինակների փորձը, մոդել- ները եւ զեկույցները, այնպես էլ մեր հանրապետության տարբեր մասնա- գետների մոտեցումները: Կրթության զարգացման եւ բարեփոխումների քաղաքականության մշակման գործընթացում հաշվի է առնվել տվյալ երկրի պատմական եւ սոցիալ-տնտեսական զարգացման առանձնահատկությունները։ «Ցկյանս կրթության» գործընթացը կարող է փոխել տվյալ երկրի կրթության ոլորտի, այդ թվում նաեւ մասնագիտական կրթության տեսությունն ու պրակտիկան։ Կատարված տեսամեթոդոլոգիական վերլուծությունը թույլ է տվել են- թադրել, որ գրեթե բոլոր եվրոպական երկրները, նաեւ Չինաստանն, անցել են մեծահասակների կրթությունից դեպի շարունակական կրթության, այնու- հետեւ՝ ողջ կյանքի ընթացքում ուսումնառության ճանապարհը:
Keywords: ցկյանս կրթություն; ցկյանս ուսումնառություն; շարունակական; կրթություն; ֆորմալ; ոչ ֆորմալ եւ ինֆորմալ կրթություն