ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ԹԵՍՏԵՐԻ ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ՎԵՐԱՆԱՅՄԱՆ ԱՐԴԻ ՄԻՏՈՒՄՆԵՐԻ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆ - Բաբաջանյան, Իրինա (Արդի հոգեբանություն, 2023)
Հոդվածի նպատակն է կատարել տարբեր երկրների գիտնականների կողմից արձանագրված հոգեբանական մեթոդների կիրառման և դրանց տրված պահանջների վերլուծություն։ Ուսումնասիրության այս փուլում հատուկ քննարկվում են վերջին հինգ տարիների ընթացքում հրատարակված հոդվածներն ու ձեռնարկները, քանի որ այս ժամանակաշրջանը կրում է համատարած "համակարգչայինացման" բնույթ:Այդպիսով, կատարված վերլուծությունը ունի համեմատական բնույթ և վկայում է տարբեր երկրներում պրակտիկ գործունեություն ծավալող հոգեբանների կողմից կիրառվող հոգեբանական մեթոդների գնահատման և դրանց կիրառման հիմնական պահանջների համապատասխանության յուրօրինակության մասին։ Նմանատիպ հետազոտությունից հետո պետք է հաշվի առնել սոցիալ-հոգեբանական բնույթի ժամանակակից մարտահրավերները, ինչպես նաև՝ հետազոտության, խորհրդատվության և թերապիայի պայմանների փոփոխությունները։ Այս ամենի հետ կապված, ենթադրվում էր, որ նմանատիպ փոխակերպումներ ազդում են հոգեբանական դիագնոզի ստացման ձևի և ձևաչափի վրա․ հոգեբանի հետ հանդիպում առկա կամ հեռակա, թեստի լրացում թղթային և էլեկտրոնային տարբերակով, Google Form-ի կիրառումը թեստավորման և հարցման համար, թեստավորման արդունքների մեծածավալ հավաքագրում։
Keywords: համեմատական վերլուծություն; մեթոդ; հարցում; հոգեբանական գնահատում; խորհրդատվություն; թերապիա; թեստեր