ԱՆՁԻ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԱՅՐՄԱՆ ԵՎ ԴՐԴԱՊԱՏՃԱՌՆԵՐԻ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՈՒՄԸ ՀԵՌԱՀԱՐ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐՈՒՄ - Զուրաբյան, Ալբերտ (Արդի հոգեբանություն, 2023)
COVID-19 համաճարակի տարիները փոխել են մեր ապրելակերպը: Այս առումով շատ ընկերություններ անցել են աշխատանքի հեռավար ձևաչափի, ինչը նրանց առջև նոր խնդիրներ ու մարտահրավերներ է դրել։ Այդ մարտահրավերներից մեկը ՏՏ օգտագործման պայմաններում մասնագիտական անվտանգության ապահովումն է։Այսօր մասնագետի անձի անվտանգությունը մնում է գերակա խնդիր բոլոր կազմակերպությունների համար, և ՏՏ օգտագործումը, այս համատեքստում, դառնում է ավելի կարևոր: Աշխատանքի շրջանակներում մենք անդրադարձել ենք մասնագիտական անվտանգության հոգեբանական ասպեկտներին, որոնք COVID-19 համաճարակի պայմաններում ՏՏ հանպատրաստից ներդրման առումով դարձել են ավելի նշանակալի։Մեր կողմից փորձ է արվել ուսումնասիրել COVID-19-ի համաճարագային և հետհամաճարագային պայմաններում մասանգիտական գործունեության դասական մոդելի հարկադրաբար փոփոխման ենթարկված սուբյեկտների գործունեության ծավալման դրդապատճառները, դիտարկելով դրա ազդեցությունը հոգեբանական այրման ձևավորման վրա։Ըստ այդմ, հետազոտության նպատակն է ուսումնասիրել մասնագիտական գործունեության իրականացման ընթացքում դրդապատճառների ազդեցությունը առցանց (օնլայն) ձևաչափով աշխատող ուսուցիչների և ՏՏ մասնագետների շրջանում հոգեբանական այրման ձևավորման վրա:Հետազոտության նպատակին հասնելու համար առաջադրել և լուծել ենք հետևյալ խնդիրները․առանձնացնել ու հիմնավորել մասնագիտական գործունեության սուբյեկտի անվտանգության վրա ազդող հավանական հոգեբանական գործոններըպարզաբանել ՏՏ լուծումների ներդրման ազդեցությունը մասնագիտական գործունեության սուբյեկտի անվտանգության վրապարզաբանել դրդապատճառների ազդեցությունը առցանց գործունեություն իրականացնող մանկավարժների և ՏՏ մասանգետների հոգեբանական այրման ձևավորման վրաՀետազոտության իրականացման ընթացքում կիրառվել են Ա․Ա․ Ռուկավիշնիկովի կողմից մշակված հոգեբանական այրման համախտանիշի դուրսբերման մեթոդիկան և Ա. Ռեանաի կողմից փոփոխված Կ. Զեմֆիռի «Մասնագիտական գործունեության մոտիվացիայի ուսումնասիրման» մեթոդիկան։Հետազոտության արդյունքները թույլ տվեցին հստակ նշել, որ դասականից առցանց գործունեության հանպատրաստից անցում կատարած մանկավարժների և ՏՏ մասնագետների մոտ, անկախ առկա դրդապատճառների բնույթից, նկատվում են հուզական այրման բարձր ցուցանիշներ, սակայն արտաքին դրական կամ ներքին դրդապատճառներ ունեցող ՏՏ ոլորտի մասնագետների մոտ այդ ցուցանիշները մեղմ են արտահայտված։
Keywords: Մասնագիտական գործունեություն; ՏՏ; դրդապատճառներ; ճգնաժամային իրավիճակ; այրում; առցանց (օնլայն) ձևաչափ; հիբրիդային գործունեության