ՈՒՍԱՆՈՂՆԵՐԻ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ԱՆԲԱՐԵԿՈՒԹՅԱՆ ԿԱՆԽԱՐԳԵԼՄԱՆ ՄԵԹՈԴՆԵՐ - Սամոխվալովա, Աննա; Տիխոմիրովա, Ելենա; Վիշնևսկայա, Օկսանա; Շիպովա, Նատալյա; Սմոլինա, Մարիա (Արդի հոգեբանություն, 2023)
Այս հոդվածը վերաբերում է ուսանող երիտասարդության հոգեբանական բարեկեցության խնդրին: Հեղինակները բացահայտում են հիմնական գործոնները, որոնք ազդում են ուսանողների հոգեբանական վիճակի վրա, ինչպես նաև առաջարկում են հիմնական մեթոդներ, որոնք կարող են օգնել ուսանողներին հաղթահարել առաջացող դժվարությունները և բարելավել հոգեբանական բարեկեցությունը: Մասնավորապես, դիտարկվում են «կիրառական իմպրովիզացիայի» կիրառմամբ թրեյնինգներ՝ ուղղված դրական մտածողության, հաղորդակցման և սթրեսի արդյունավետ կառավարման հմտությունների զարգացմանը։ Հոդվածը նաև բացահայտում է սոցիալական աջակցության և փոխազդեցության կարևորությունը ուսանողների հոգեբանական բարեկեցության համար: Այս ուղղությամբ առաջարկվում է կազմակերպել ուսանողական միավորումներ և մասնագիտական ​​աջակցության խմբեր։ Խորհուրդ է տրվում նաև բուհերում հիմնել հոգեբանական ծառայություններ, որտեղ ուսանողները կարող են մասնագիտական ​​օգնություն ստանալ:Նշվում է, որ ուսանողների հոգեբանական ինքնազգացողության քիչ ուսումնասիրված և թերագնահատված թերությունը հուզական այրումն է: Այս առումով մեծ նշանակություն ունի ուսանողներին ինքնակարգավորման հմտություններ սովորեցնելու հարցը։ Ներկայացված են էմպիրիկ հետազոտության արդյունքները, որոնց նպատակն է ուսումնասիրել ուսանողների հոգեբանական բարեկեցության մակարդակը, ովքեր համատեղում են համալսարանում ուսումը մասնագիտական ​​գործունեության հետ. Առաջարկվում է հոգեբանական բարեկեցության մակարդակի բարձրացման և ինքնակարգավորման հմտությունների զարգացման ժամանակակից, արդյունավետ գործիք։ Հեղինակները եկել են այն եզրակացության, որ վեբ ծառայության օգտագործումը որպես հիվանդությունների կանխարգելման մեթոդ կօգնի բարձրացնել ուսանողների տեղեկացվածության մակարդակը, զարգացնել հուզական վիճակի ինքնատիրապետման հմտությունները և ձևավորել անձնական ինքնակատարելագործման մոտիվացիա։ .Եզրափակելով՝ նշվեց, որ ուսանողների հոգեբանական բարեկեցությունը կարևոր, հրատապ խնդիր է, որը պահանջում է համակարգված մոտեցում և համալիր կանխարգելիչ միջոցառումներ՝ հիմնված անհատական ​​մոտեցման իրականացման վրա:
Keywords: հոգեբանական բարեկեցություն; հոգեբանական անբարեկեցություն; ուսանողներ; կանխարգելման մեթոդներ; մանկավարժական թատրոն; վեբ ծառայություն