ՄԱՆԿԱՎԱՐԺՆԵՐԻ ԿԱՐՈՂՈՒՆԱԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԲՆՈՒԹԱԳՐԻՉՆԵՐԸ ՆԵՐԿԱ ՃԳՆԱԺԱՄԱՅԻՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐՈՒՄ - Պապոյան, Վարդուհի; Սարգսյան, Դիանա; Գալստյան, Ալինա; Կարապետյան, Միլենա (Արդի հոգեբանություն, 2023)
Հոդվածում ներկայացվում է մանկավարժների կարողունակությունների դերը, որն իր մեջ ընդգրկում է հոգեֆիզիոլոգիական դրսևորումները, անձնային պահանջմունքները, կարողությունները, ինչպես նաև հոգեկան ակտիվությունը, հետաքրքրությունը, հուզական տոնուսը, լարվածությունը և հարմարավետությունը։ Նշված գործոնները դիտարկվում են որպես անձի առավել կայուն բնութագրիչներ, հաշվի է առնվում նաև սթրեսի արտահայտվածությունը և դերը, որոնք ուղղորդում են անձի գործունեությունը և նպաստում կարողունակությունների ձևավորմանը: Հետազոտությունն իրականացվել է ՀՀ ինչպես քաղաքային, այնպես էլ համայնքային դպրոցների 162 մանկավարժների և բազմամասնագիտական թիմի աշխատակիցների շրջանում։ Տվյալներից վալիդության պահանջները բավարարել են 158 հետազոտվողների արդյունքները։ Հետազոտության արդյունքները փաստում են, որ կարողունակությունների ձևավորման և զարգացման գործընթացում կարևորվում են անձնային պահանջմունքները և հետաքրքրությունները:Ներկայացված են կիրառվող մեթոդների բաղադրիչների հարաբերակցության վերլուծության արդյունքները և հաշվարկված է ուսումնասիրված գործոնների t-ցուցիչը։
Keywords: մասնագիտական կարողունակություններ; մանկավարժ; ճգնաժամային պայմաններ; անձնային պահանջմունք; սթրես; հետաքրքրություններ