ՄԱՆԿՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐԸ ԿՐԹՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ՄԱՐՏԱՀՐԱՎԵՐՆԵՐԻ ՀԱՄԱՏԵՔՍՏՈՒՄ - Գևորգյան, Սրբուհի (Արդի հոգեբանություն, 2023)
Հոդվածում ներկայացվել են մեր կողմից իրականացված հետազոտությունների արդյունքներից մի հատված ու տարբեր մասնագետների մոտեցումներ հետևյալ հարցերի ուղղությամբ՝ ի՞նչ է փոխվել երեխայի իմացական ոլորտում, մասնավորապես՝ մտածողության մեջ, սոցիալական վարքագծում, հուզակամային ոլորտում ըստ տարիքային փուլերի, ի՞նչ դրական և բացասական հետևանքների դրանք կարող են հանգեցնել անձի սոցիալականացման գործընթացում, ինչպ՞ես, ի՞նչ ուղղություններով վերափոխել կրթության համակարգը, ուսուցման գործընթացի մեթոդաբանությունը, որպեսզի հարմարեցնել ժամանակակից անձի զարգացման և տարիքային փոփոխություններին, կառավարել այդ զարգացումները, ապահովել նրա հաջող և ակտիվ սոցիալականացումը։ Մասնավորապես ներկայացվել են 21-րդ դարում  կրտսեր դպրոցական տարիքում երեխայի իմացական, հուզակամային ոլորտներում, սոցիալական վարքագծում տեղի ունեցող փոփոխությունները։ Հետազոտություններն իրականացվել են դիտման, հացազրույցի, հրցաթերթիկային հացման և թեստերի մեթոդներով։ Հետազոտություններին մասնակցել են նախադպրոցական, դպրոցական տարիքի երեխաներ, ուսուցիչներ, մասնագետ մանկավարժներ։  Մեր կողմից կատարված հետազոտությունները փաստում են, որ ընդհանուր զարգացման տեմպերով, հոգեբանական նորագոյացությունների քանակով, դրանց դրսևորումների առանձնահատկություններով,   ընդհանրական կարողունակություններով 21-րդ դարի երեխաներն առաջ են անցել նախորդ սերունդների իրենց հասակակիցներից։ Սակայն այստեղ, մեր կարծիքով, նպատակահարմար չէ միանշանակ դրական գնահատել այդ փոփոխությունները, քանի որ հոգեբանամանկավարժական տեսանկյունից առա են մի շարք խնդիրներ, որոնց մասին հանգամանորեն խոսել ենք հոդվածում։
Keywords: Մանկություն; տարիք; հոգեբանամանկավարժական առանձահատկություններ; կրթության համակարգ; մեթոդաբանություն; իմացական որակներ; սոցիալական վարքագիծ