ԱՌՈՂՋ ԱՊՐԵԼԱԿԵՐՊԻ ՆԿԱՏՄԱՄԲ ՈՒՍԱՆՈՂՆԵՐԻ ՎԵՐԱԲԵՐՄՈՒՆՔԻ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆ: Հետազոտությունն իրականացվել է ՀՀ գիտության կոմիտեի ֆինանսական աջակցությամբ՝ 18T-5C279 ծածկագրով գիտական թեմայի շրջանակներում: - Հովհաննիսյան, Սահակ; Գրիգորյան, Արմեն (Արդի հոգեբանություն, 2024)
Սույն հոդվածի նպատակն է մասնագիտական հանրույթին ի ցույց դնել հարցաթերթիկային հարցման մեթոդով բացահայտված առողջ ապրելակերպի (ԱԿ) հանդեպ ուսանողների վերաբերմունքի և առողջության պահպանման ու ամրապնդման վերաբերյալ նրանց գիտելիքների մակարդակը։ Հոդվածում ներկայացված են ուսանողության՝ առողջ ապրելակերպի հանդեպ ունեցած վերաբերմունքի գնահատման նպատակով անցկացված էմպիրիկ հետազոտության արդյունքները։ Հետազոտության օբյեկտ են հանդիսացել «առողջություն» և «առողջ ապրելակեպ» հասկացությունների մասին ուսանողների պատկերացումներն ու այդ երևույթների հանդեպ նրանց վերաբերմունքը։Հետազոտությունն իրականացվել է հարցաթերթիկային հարցման մեթոդով, որին մասնակցել է Հայ-ռուսական (Սլավոնական) համալսարանի 67 ուսանող: Կազմված հարցաշարում ներառված է եղել առողջ ապրելակերպին վերաբերող 15 հարց: Հարցաթերթիկային հարցման տվյալները մշակվել են մաթեմատիկական վիճակագրության համընդհանուր ընդունված մեթոդներով։ Ելնելով վերը նշվածից, սույն հոդվածում ներկայացված են հետազոտության արդյունքներ, որոնք կապված են սեփական առողջության և առողջ ապրելակերպի նկատմամբ երիտասարդության արժեքային վերաբերմունքի մակարդակի հետ: Հետազոտության եզրակացությունները կապված են երիտասարդ սերնդի առողջության, առողջ ապրելակերպի, ֆիզիկական ակտիվության նկատմամբ արժեքային վերաբերմունքի մակարդակի որոշման և դրա հետ կապված հիմնական նախասիրությունների հետ։
Keywords: առողջություն; ապրելակերպ; ֆիզիկական ակտիվություն; սպորտ; ուսանողական տարիք; հարցում