ԱՐՑԱԽԻ ԲՆԻԿ ՀԱՅ ԲՆԱԿՉՈՒԹՅԱՆ ԷԹՆԻԿ ԻՆՔՆՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՀՈԳԵԿԵՐՏՎԱԾՔԻ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆ ՍՈՑԻԱԼ-ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ՆԱԽԱԴՐՅԱԼՆԵՐԸ - Յարամիշյան, Վիտյա (Արդի հոգեբանություն, 2024)
Հոդվածում քննարկվում է ազգային ինքնության, հոգեկերտվածքի և հիմնարար համոզմունքների ձևավորման մի քանի հոգեբանական առանձնահատկություններ Արցախի հայերի օրինակով: Այնտեղ ծնված և վերջին երեք տասնամյակներում ապրած անձանց հետազոտության արդյունքների հիման վրա առանձնացվել են հոգեկերտվածքի պատմամշակութային ծագում ունեցող այն գործոնները, որոնք, ըստ հեղինակների, արտակարգ իրավիճակում իրենց շոշափելի ազդեցությունն են թողնում ազգային ինքնության, ազգային գիտակցության և մտածողության ձևավորման գործընթացի վրա: Ինչպես վկայում են հայ և այլազգի հետազոտողները, հնագույն ժամանակներից ի վեր ղարաբաղցին եղել է քաջ, համարձակ, հնարագետ, դիմացկուն, ազնիվ, անկաշառ ու անդավաճան՝ իր վարքային ընտրության մեջ։ Բնությունն ու պատմությունը Արցախում ստեղծել են արմենոիդ մարդաբանական տիպին պատկանող այնպիսի հանրույթ, որը, ներկայումս սփռված լինելով ամբողջ աշխարհում, հեշտությամբ կարող է ճանաչվել գործունեության լայն թափով, անձնազոհ քաջությամբ, խիզախության նկատմամբ հակվածությամբ, կողահաստության հասնող համառությամբ, իրասածիության հասնող համոզվածությամբ, ընտանեական կյանքում՝ նահապետականությամբ: Արցախցու այս համակրելի գծերը կարծես խտացնում են հին հայկական առաքինությունները։ Մարդկային այս որակները՝ արցախցի բազմաթիվ սերունդների երակներով փոխանցվելով, կարծրացել ու ձևավորել են երկրամասի հայության յուրատիպ անկրկնելի նկարագիրը:
Keywords: ազգային բնավորություն; ազգային հոգեկերտվածք; անկախության սերունդ; արժեքային կողմնորոշումներ; էթնիկ ինքնություն; խորհրդային սերունդ; հետազոտության մեթոդ; հիմնարար համոզմունքներ; հոգեկերտվածքի բաղադրիչներ