ԹՎԱՅԻՆ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՆԵՐԻ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆԸ ՄԵԾԱՀԱՍԱԿՆԵՐԻ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ՀԱՐՄԱՐՄԱՆ ԵՎ ՍՈՑԻԱԼԱԿԱՆ ԻՆՏԵԳՐՄԱՆ ՎՐԱ՝ - Նադոյան, Աննա; Ստեփանյան, Անահիտ (Արդի հոգեբանություն, 2025)
Ժամանակակից թվային հասարակությունում տարեց մարդկանց հոգեբանական բարեկեցությունը և սոցիալական ինտեգրումը ավելի ու ավելի են պայմանավորված նրանց վերաբերմունքով թվային տեխնոլոգիաների հանդեպ և դրանց կիրառման հմտություններով։ Այս ուսումնասիրության նպատակն է վերլուծել թվային տեխնոլոգիաների հոգեբանական ազդեցությունը 65 և բարձր տարիքի անձանց վրա՝ շեշտը դնելով հոգեբանական հարմարվողականության, սոցիալական առողջության և ճանաչողական ֆունկցիաների վրա։ Ուսումնասիրությունը իրականացվել է 2024–2025 թթ․՝ ընդգրկելով 150 մասնակիցների՝ 65-85 տարիքային խմբից։ Արդյունքները ցույց են տալիս, որ թվային տեխնոլոգիաների ակտիվ կիրառումը կարող է ունենալ ինչպես դրական, այնպես էլ բացասական հոգեբանական հետևանքներ՝ կախված օգտագործման ինտենսիվությունից, մոտիվացիաներից և սոցիալական աջակցության մակարդակից։Հիմնական եզրակացությունները ցույց են տալիս, որ չափավոր օգտագործումը նպաստում է ճանաչողական ակտիվության պահպանմանը և սոցիալական կապերի ամրապնդմանը, մինչդեռ չափից շատ կամ անկառավարելի օգտագործումը կարող է հանգեցնել սթրեսի, անհանգստության և սոցիալական մեկուսացման։
Keywords: ծերացում; թվային տեխնոլոգիաներ; հոգեբանական հարմարում; սոցիալական ինտեգրացիա; ճանաչողական ֆունկցիաներ; թվային անհավասարություն; հոգեսոցիալական բարեկեցություն