(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Մարդաքանակն արտացոլում է մի շարք գործոնների գումարային ազդեցությունը գյուղական տարածքների ու բնակավայրերի զարգացման վրա: Բացի այդ տարաբնակեցման վերափոխման և զարգացման գործընթացները մեծապես պայմանավորված են նաև գյուղական բնակավայրերի մարդաքանակով և ըստ մարդաքանակի բնակչության բաշխվածությամբ: ՀՀ սահմանամերձ գոտում նշվածներին ավելանում է նաև գյուղերի` երկրի պաշտպանունակության ամրապնդման և ուժեղացման գործառույթը: Հոդվածում կատարվել է ՀՀ սահմանամերձ գոտու գյուղական բնակավայրերի մարդաքանակի և ըստ մարդաքանակի գյուղական բնակչության բաշխվածության տարածքային առանձնահատկությունների վերլուծություն և առկա հիմնախնդիրների բացահայտում: