(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2019)
Երևանի համալիր երկրաքիմիական հանույթի հողային նմուշներն օգտագործվել են գնահատելու քաղաքի հողերի ռադիոակտիվ վիճակը՝ պայմանա- վորված բնական առաջնային ռադիոնուկլիդների ակտիվությամμ (K-40, Th-232, U-238): Գամմա-սպեկտրաչափական աշխատանքների համար ընտրվել են 52 քաղաքային և 8 ֆոնային տարածքի հողային նմուշներ: Տարրալուծման աշխատանքները կատարվել են գամմա-սպեկտրաչափով (CANBERRA), որին կցված է գերմաքուր գերմանիումով դետեկտոր (HpGe): Արդյունքները ցույց են տվել բնական ռադիոնուկլիդների տարածական բաշխվածության կախվածություն քաղաքի երկրաբանական հիմքից. հյուսիսում, որտեղ գերակայում են հրաբխային ծագման ապարներ, գրանցվել են ակտիվության բարձր մակարդակներ, իսկ հարավում՝ նստվածքային ապարներով հարուստ տարածքում գերակայում են ցածր ռադիոակտիվ մակարդակներ։ Ֆոնային տարածքի հողերը գրանցվել են ցածր ակտիվության մակարդակներ։ Երևանի հողերը ռադիոլոգիապես անվտանգ են։