(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2020)
Սույն հոդվածում վերլուծվել է Վիրահայոց-Ղարաբաղի (Սոմխեթո-Կապանի) երկրատեկտոնական զոնայի սեյսմատեկտոնական ակտիվությունը: Ժամանակակից տեկտոնա-երկրաձևաբանական մեթոդների լայն կիրառությամբ կատարվել է բլոկների նորագույն տեկտոնական (նեոգեն-չորրորդական) ակտիվության վերլուծություն, ինչի հիման վրա կատարվել է բլոկների դասակարգում: Որպես տարածքի բլոկային մոդել կիառվել է ՀՀ տարածքի ձևակառուցվածքային շրջանացման խոշորամասշտաբ սխեմա, որն արտահայտում է դրա ամբողջ լինեամենտա-բլոկային գոյացումները: Հաջորդ քայլով անցկացվել է ժամանակակից տարածքի սեյսմիկության վերլուծություն, հիմնված՝ այս տարածքում գրանցված տարբեր ուժգնության երկրաշարժերի վիճակագրության վրա: Հաշվվել է յուրաքանչյուր բլոկի սահմաններում անջատված գումարային սեյսմիկ էներգիայի մեծությունը: Արդյունքում կազմվել է Վիրահայոց-Ղարաբաղի երկրատեկտոնական զոնայի սեյսմատեկտոնական ակտիվության ընդհանուր պատկերը, բացահայտվել են սեյսմիկության տարածական որոշ օրինաչափություններ, որի հիման վրա տարանջատվել են տարածքի առավել սեյսմավտանգ բլոկները: