(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2019)
Հոդվածում Արարատյան հարթավայրի գեոֆիլտրացիոն սխեմայի հիման վրա, վերլուծական եղանակով կատարվել է գրունտային ջրերի մակարդակների փոփոխության կանխատեսում ոռոգելի հողերում՝ դրենաժային համակարգի բացակայության պայմաններում: Հաշվարքները ցույց են տալիս, որ դրենաժային համակարգի բացակայության պայմաններում գրունտային ջրերի մակարդակի բարձրացումը վեգետացայի ժամանակահատվածի առաջին եռամսյակում կազմում է 2,5 մ: Արարատյան հարթավայրի պայմ աններում տեղի է ունենում գրունտային ջրերի ինտենսիվ գոլորշիացում` հանգեցնելով ոռոգելի հողերի մելիորատիվ վիճակի վատթարացմանը: Այսպիսով, գրունտային ջրերի մակարդակի իջեցման անհրաժեշտ պայման է հանդիսանում դրենաժային համակարգի կառուցումը: