(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Նախորդ հետազոտության շրջանականերում ռենտգենային ֆլյուորեսցենցիայի եղանակով (pXRF) ստացվել է երկրաμանական օբսիդիայի նմուշների անալիտիկ բազա: Սույն հոդվածում ուսումնասիրվել են Կուր-Արաքսյան մշակույթին պատկանող երեք հուշարձաններից հայտնաբերված ընդհանուր քանակով օբսիդիանի 292 նմուշներ: Վերոնշյալ եղանակով տվայլ նմուշների քիմիական կազմը ուսումնասիրվել և համեմատվել է երկրաբանական նմուշների արդյունքների հետ, ինչը հնարավորություն ստեղծել հումքի ծագումնաբանության մասին պատկերացում կազմելու: