(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում քննարկվում են ՀՀ լեռնային շրջաններում բնական երևույթների և անտրոպոգեն ազդեցության հետևանքով առաջացած էկոլոգիական ռիսկերի հիմնախնդիրները՝ ժամանակակից զարգացման տեսանկյունից, ինչպես նաև ուսումնասիրված են տարμեր էկոլոգիական իրավիճակներ նկարագրող մասնավոր մոդելներ: Պարզված են նախադրյալները ներմուծելու էկոլոգիական ռիսկերի այն ցուցանիշները, որոնք թույլ կտան կատարելագործել բնական արհավիրքների սոցիալական, տնտեսական և էկոլոգիական հետևանքների և դրանց սիներգետիկ ազդեցության նվազեցման եղանակները: