(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2017)
ՀՀ սոցիալ-տնտեսական զարգացման ժամանակակից պայմաններում և ռազմավարական նկատառումներից ելնելով առանձնակի կարևորություն և գործնական մեծ նշանակություն ունի սահմանամերձ տարածքների սոցիալտնտեսական զարգացումը և երկրի պաշտպանունակության ամրապնդումը: Այդ իմաստով խիստ արդիական է սահմանամերձ տարածքներում տարաբնակեցման շարժընթացի վերլուծությունն, առկա միտումների և հիմնախնդիրների բացահայտումը: Հոդվածում վիճակագրական տվյալների վերլուծության հիման վրա բացահայտված է ՀՀ սահմանամերձ տարածքներում վերջին երեք տասնամյակների ընթացքում տարաբնակեցման (բնակչության և բնակավայրերի) շարժընթացի միտումները և վերջինիս հետ կապված հիմնախնդիրները: