(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում քննարկվում են տարբեր աստիճանի էրոզիոն կտրվածքով բացված հանքային դաշտերը։ Էրոզիայով առավել խորը բացված Դաստակերտի հանքադաշտում հիմնականում բացված է պղինձ-պորֆիրային հանքայնացումը, իսկ Արևիսում՝ առավել քիչ հողմահարվածում՝ պահպանվել է նաև ուղեկցող ոսկի-սուլֆիդային հանքայնացումը։ Առաջին հանքային դաշտի սահմաններում արտահայտված են երկու տարբեր հասակի պղինձ-պորֆիրային հանքայնացումներ: