(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում դիտարկված են ռիոլիթների (ալբիտոֆիրների) երկրաբանական դիրքի և կտրող մարմինների տարիքի հարցերը: Մեր կողմից ստացված տվյալները թույլ են տալիս դիտարկել ռիոլիթային մարմինները, որպես տարահասակ կազմավորումներ, որոնցում կարող են առանձնացվել բայոսի, վերին յուրա–ստորին կավճի, և վերին էոցենյան հասակներ (առաջին անգամ անջատվել է մեր կողմից): Պարզվել է, որ ի տարբերություն ավելի վաղ աշխատանքների և տեսակետերի, ռիոլիթները՝ պղինձ-հրաքարային հանքայնացման նկատմամբ հանդիսանում են հետ հանքայնացման առաջացումներ, որոնց մասին վկայում է ռիոլիթներում պղինձ-հրաքարային հանքանյութի օտարաքար գոյությունը: Մյուս կողմից, բազմամետաղային հանքայնացման երակները հատում են ռիոլիթային մարմինները, հաստատելով այն փաստը, որ պղինձ-հրաքարային և բազմամետաղային հանքայնացումների միջև գոյություն ունի ժամանակային տարանջատում ինչպես նաև, որ հանքայնացումներն ունեն բազմափուլ բնույթ։