(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2016)
Հոդվածում դիտարկվել են մարդու տնտեսական և ինժեներային գործընթացի հետևանքով Հայաստանի հանրապետության տարածքի ռելիեֆի փոփոխությունները և երկրորդային տեխնածին երևույթների ձևավորումը, որոնք կատարվել են մարդու կողմից խախտված ռելիեֆի նախկին հավասարակշիռ վիճակի վերականգման համար: Նշվում է, որ տարեցտարի ռելիեֆի վրա անթրոպոգեն ազդեցությունը ձեռք է բերում ավելի մեծ մասշտաբ: Առկա ռելիեֆի ձևափոխման և պլանավորման ժամանակ, անհրաժեշտ է կատարել սպասվող երկրորդային գործընթացների գրագետ կանխատեսում՝ անցանկալի հետևանքների կանխարգելման համար: