(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2015)
Հոդվածում քննարկվում է կարբոնատային ապարներում կարստի արտացոլումը և ստորերկրյա դատարկությունների ձևավորումը Հայկական լեռնաշխարհի էֆուզիվ ապարներում: Լեռնաշխարհում կարստի զարգացմանը նպաստում է Փոքր Կովկասի, Հայկական Արևելյան Տավրոսի և Ներքին Տավրոսի լեռներում կրաքարա-դոլոմիտային ապարների տարածումը, դրանց զգալի տեղախախտվածությունը և լեռնաշղթաների ինտենսիվ մասնատվածությունը խոր հովիտներով: Ստորերկրյա դատարկությունների ձևավորումը էֆուզիվ ապարներում մասամբ կապված է կարստային երևույթներ հիշեցնող երևույթին: Դրանցում առաջացած դատարկությունների զգալի մասը ձևավորվել են լավային հոսքի սառեցման և գազերի արտանետման հետևանքով: