(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2014)
Աշխատանքը նվիրված է ուռչող գրունտներից կառուցված պատվարների համար ուռչման դեմ հակադեֆորմացիոն միջոցառումների կիրառման հիմնահարցին: Դաշտային և լաբորատոր ուսումնասիրություններով ցույց է տրված, որ ուռչման ճնշում-խտացնող լարում կախվածությունը կրում է կորագիծ բնույթ: Օգտվելով նշված կորագիծ կախվածությունից առաջարկվում է ուռչման ճնշման չեզոքացման համար որպես կայունացնող բեռի քաշը հաշվարկելիս օգտվել հետևյալ բանաձևից՝ h = 0,3 σsw /ρ, որտեղ ρ գրունտի խտությունն է, σsw ուռչման ճնշումը):