(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2013)
Աշխատանքը նվիրված է ուռչող սողանքային զանգվածի շարժման արագության կանխատեսմանը, երբ տեղի է ունենում ուռչման գործընթացներ, բերելով նրա սահքի դիմադրության և մածուցիկության գործակցի նվազման: Փորձարարական և տեսական հետազոտություններով հաստատվել է, որ, եթե բացակայում է ուռչման գործընթացը սողանքային զանգվածի շարժման արագության փոփոխությունն՝ ըստ բարձրության, որոշվում է քառակուսային օրենքով V_y=ρ g(Hy-y^2 / 2)α / η, ապա ուռչման առկայության դեպքում՝ գծային կախվածությամբ V_y=[ y+(H-σ_sw / ρ g)]α / k Ψ: