(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2022)
Համամոլորակային փոփոխություններն ու անթրոպոգեն ազդեցությունների ուժեղացումն ազդում են հողային ծածկույթի վրա՝ նպաստելով, որ հողերում սկսվի դեգրադացիայի գործընթացը: Հողերի դեգրադացիան աշխարհի շատ երկրներում համարվում է կարևորագույն խնդիրներից մեկը՝ գյուղատնտեսության արտադրության և շրջակա միջավայրի վրա իր ազդեցության հետևանքով: Դեգրադացիայի գործընթացները շարունակվում են, եթե չկիրառվեն համապատասխան միջոցառումներ: Կան մի շարք մեթոդներ դեգրադացված հողերի ուսումնասիրության և վերափոխման համար, սակայն հեռազննման տվյալները հնարավորություն են տալիս ավելի արդյունավետ հայտնաբերել և քարտեզագրել դեգրադացված հողերը։ ՀՀ-ում հողերի դեգրադացիայի պրոցեսը բնորոշ է Արարատյան դաշտին: Հողերի արտացոլման հատկությունից ելնելով՝ Արարատյան դաշտի հողերի դեգրադացիան գնահատելու համար կիրառվել են հետևյալ սպեկտրալ ինդեքսները՝ CI՝ գունային ինդեքս, FI՝ ձևային ինդեքս, NDVI՝ վեգետացիոն ինդեքսներ: GIS համակարգում, մշակելով արբանյակային նկարները և հաշվելով սպեկտրալ գործակիցները, նկատվել է, որ վերջին երեք տարիների ընթացքում մոտ 3 անգամ նվազել են Արարատյան դաշտի հողերում օրգանական նյութերի քանակը, որն էլ հողերի դեգրադացիայի պատճառներից մեկն է: Ի դեպ, հողում օրգանական նյութերի նվազումը նկատվում է Արարատյան դաշտի ամբողջ տարածքում: Սակայն, դրան զուգահեռ, բուսական ծածկույթը համարյա փոփոխությունների չի ենթարկվել: Հետևաբար վեգետացիոն ինդեքսն Արարատյան դաշտում որպես դեգրադացիայի առաջացման գործոն համարել չենք կարող: Հիմք ընդունելով ստացված տվյալները՝ նշենք, որ սպեկտրալ ինդեքսները կարող են արդյունավետ գործիք դառնալ հողերի դեգրադացիան և էրոզիան գնահատելու համար: