(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Իր բովանդակությամբ և ուղղվածությամբ աշխատանքն առնչվում է տարածաշրջանային էներգետիկ ուսումնասիրություններին, որոնք իրենց բնույթով միջճյուղային են՝ ներառելով աշխարհագրական, աշխարհաքաղաքական, տնտեսագիտական, բնապահպանական և այլ ուղղություններին: Տեսական հատվածում ներկայացվել են տարածաշրջանային էներգետիկ ուսումնասիրությունների հիմնական բովանդակային հարցերն ու առանձնահատկությունները, դրանց դերն ու նշանակությունն էներգետիկ անվտանգության և էներգետիկ քաղաքականության համատեքստում: Վիճակագրական տվյալների վերլուծության հիման վրա ներկայացվել և ամփոփվել են Եվրոպայի երկրների (ներառյալ ԵՄ անդամ չհանդիսացողերի) արտաքին էներգամատարարման արդի վիճակը, հիմնախնդիրները, տարածաշրջանային միտումներն ու առանձնահատկությունները: Հաշվի առնելով Եվրոպայի էներգետիկ անվտանգության ապահովման աշխարհաքաղաքական ասպեկտները՝ քննարկվել են նաև այս ոլորտում ԱՄՆ-ի և ՌԴ-ի ներգրավվածության հիմնական ուղղություններն ու դրանց տարածաշրջանային առանձնահատկությունները: Առանձնակի ուշադրություն է դարձվել արտաքին շուկաներից էներգետիկ ներկրման տարածական ընդլայնմանն ու շարունակական տարածաշրջանային համագործակցությանը: