(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Ուկրաինան բերրի հողերով ամենահարուստ երկրներից մեկն է, իսկ բավական բարենպաստ բարեխառն կլիմայի համադրումը այն դարձնում է Արևելյան Եվրոպայի կարևոր գյուղատնտեական շրջան։ Մթնոլորտային շրջանառության լայնամասշտաբ պրոցեսները հաճախ տեղափոխվում են նրա տարածք, ինչը հանգեցնում է տեղումների ցածր քանակով և օդի բարձր ջերմաստիճանով ժամանակաշրջանների ձևավորմանը: Վերջինս առաջացնում է չորային երևույթներ, ինչպիսիք են երաշտը, չոր եղանակը և խորշակը (չոր քամիները): Մեծ ուշադրություն է դարձվում չորային երևույթների առաջացման և կանխատեսման ուսումնասիրությանը, քանի որ, ՄԱԿ-ի գնահատմամբ, այդ երևույթների հասցրած վնասը կազմում է բնական աղետների ընդհանուր վնասի 20%-ը։ Հաշվի առնելով այն հանգամանքը, որ երաշտը բարդ երևույթ է, որն առաջանում է ջերմաստիճանի արժեքների փոփոխության, մթնոլորտի և հողի խոնավության բացակայության, տեղումների բացակայության և մակերևույթից զգալի գոլորշիացման պատճառով, դժվար է այն արտահայտել օդերևութաբանական որևէ պարամետրով: Բացի պարզ գնահատականներից, ինչպիսիք են տեղումների արագության և դրանց անոմալիաների որոշումը, օգտագործվում են բարդ թվային և երաշտի ցուցիչներ ու գործակիցներ, որոնք կարող են հայտնաբերել չորային երևույթների առկայությունը և գնահատել դրանց ինտենսիվությունը: Ուսումնասիրության նպատակն է վերլուծել Ուկրաինայի տարածքում խոնավության պայմանները, որոշել դրանց տարածական տեղաբաշխման առանձնահատկությունները՝ ժամանակակից տարածաշրջանային կլիմայական փոփոխությունների ազդեցության տակ: