(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Անշարժ գույքի գնահատումը մինչև 2021 թ. իրականացվում էր անշարժ գույքի կադաստրային արժեքի գնահատման հիմքով, իսկ արդեն 2021 թ. հունվարի մեկից գնահատման հիմք է հանդիսանում անշարժ գույքի շուկայականին մոտարկված կադաստրային արժեքը: Գնահատման կարգերի փոփոխությունը ինքնին ունեցել է մի շարք էական ազդեցություններ գնահատման համակարգի վրա, որն էլ իր հերթին ազդել է գույքահարկի բարձրացման վրա: Վերը նշած փոփոխությունները հիմք են հանդիսացել տվյալ ուսումնասիրության համար: Աշխատանքում անդրադարձել ենք միայն շենք-շինությունների գնահատման և շուկայականին մոտարկված կադաստրային արժեքի փոփոխություններին: Անշարժ գույքի շուկայականի մոտարկված կադաստրային արժեքի գնահատման համակարգում տեղի են ունեցել հետևյալ փոփոխությունները՝ փոխվել են շենք-շինությունների և հողերի բազային արժեքները, ավելացել են տարածագնահատման գոտիները, ինչպես նաև բարձրացել են տարածագնահատման գոտու գործակիցները, փոխվել են տարածագնահատման գոտիների մակերեսները: Ուսումնասիրությունը կատարվել է Երևան քաղաքի օրինակով, որտեղ միջին վիճակագրական բնակարանը գնահատվել է բոլոր գոտիներում: Անշարժ գույքի կադաստրային և շուկայականին մոտարկված կադաստրային արժեքների համեմատության արդյունքում կազմվել է տարածագնահատման գոտիների փոփոխության քարտեզ, որտեղ առանձնացվել են Երևան քաղաքի վարչատարածքային միավորներում տեղի ունեցած փոփոխությունները: