(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2012)
Տեկտոնամագնիսական դաշտի ուսումնասիրությունը հնարավոր է, եթե երկրի մագնիսական դաշտի ընդհանուր վարիացիայից անջատում ենք այն բաղադրիչը, որը կրում է տեղեկատվություն երկրակեղևում գործող մեխանաառաձգական լարումների մասին: Երկրամագնիսական դաշտի ընդհանուր վարիացիայի մեջ գլխավոր դերակատարում ունեն այդ դաշտի դարային քայլը և արևաօրային վարիացիան, որոնց ամպլիտուդները համեմատելի են տեկտոնամագնիսական դաշտի ամպլիտուդի հետ: Այդպիսով անհրաժեշտություն է ծագում վերջիններս զտել ընդհանուր վարիացիայից, ինչի մեթոդը ներկայացված է այս աշխատանքում: