(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2010)
Սյունիքի մարզի բնական և մարդածին տարրերի մանրակրկիտ վերլուծությունը, համապատասխան միավորային արժեքների ստանդարտացումը, փորձագիտական քաշի գործոնների ընտրությունը և դրանց հետագա համադրումը մեզ հնարավորություն տվեց կազմել լանդշաֆտային-էկոլոգիական ճնշման քարտեզ: Քարտեզը որպես հիմք դիտարկելով՝ մենք տրամադրեցինք Սյունիքի մարզի տարածքի լանդշաֆտային-էկոլոգիական գոտիավորումը և վերջապես սահմանեցինք 3 լանդշաֆտային-էկոլոգիական շրջաններ և 17 ենթաշրջաններ: