(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Կլիմայի փոփոխության համատեքստում բնական ջրային ռեսուրսների արդյունավետ օգտագործումն ու պաշտպանությունը ջրային ռեսուրսների կառավարման առանցքային խնդիրներից են։ Հայաստանն այն երկրներից է, որտեղ կլիմայական փոփոխություններն ակնհայտ են վերջին տասնամյակների ընթացքում։ ՀՀ օդի ջերմաստիճանի վերաբերյալ պատմական տվյալները վկայում են վերջին տասնամյակների ընթացքում զգալի աճի միտումի մասին։ Հոդվածում ներկայացված են Հայաստանի գետերի ջրի քանակի և որակի վրա կլիմայի փոփոխության ազդեցության գնահատման արդյունքները։ Գետերի բնական հոսքի վրա կլիմայի փոփոխության ազդեցության կանխատեսումները և քննարկումներն իրականացվել են տարբեր մեթոդների և մոդելների կիրառմամբ: Պարզվել է, որ հարկավոր է մշակել համապատասխան հարմար-վողական միջոցառումներ և դրանք ներառել ազգային և տարածաշրջանային ջրային ռազմավարություններում և ավազանային կառավարման պլաններում՝ ուղղված Հայաստանի ջրային ռեսուրսների վրա կլիմայի փոփոխության բացասական ազդեցությունների մեղմանը: