(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Աշխատանքում ներկայացված են անտառների տարածական և ժամանակային փոփոխությունները Սևանի ավազանում ինչպես նաև ներկա վիճակը։ Ներկայացված է Սևանի ավազանի ընդհանուր ֆիզիկաաշխարհագրական բնութագիրը, Սևանա լճի ավազանում անտառների մանրամասն բնութագիրը, բնական և մարդածին փոփոխությունները, իրականացվել է այդ փոփոխությունների պատճառահետևանքային կապերի վերլուծությունը։ Վերլուծվել են 2005 թ.-ից իրականացվող Սևանա լճի ավազանում ջրածածկ և ջրածածկման ենթակա անտառների հատման ծրագրով անտառածածկի փոփոխությունները և դրանց արդյունքում լճի էկոհամակարգում ի հայտ եկած բացասական ջրակենսաբանական պրոցեսները։ Հիմնավորված է անտառապատվածության բարձրացման, լճի շրջակայքում ջրածածկ անտառների փոխարեն նոր, համարժեք անտառաշերտերի հիմնման միջոցով լճի էկոհամակարգում բացասական ջրակենսաբանական պրոցեսները կանխարգելելու և էկոլոգիական հավասարակշռությունը վերականգնելու անհրաժեշտությունը։ Ներկայացված են մի շարք գործնական առաջարկներ լճի էկոլոգիական հավասարակշռության վերականգնման, լճի էկոհամակարգում բացասական ջրակենսաբանական պրոցեսները կանխարգելելու համար՝ թեք լանջերի և էրոզավտանգ տարածքների անտառապատում, ափամերձ գոտու պահպանության միջոցառումների ուժեղացում և այլն։ Անհրաժեշտ է իրականացնել հետազոտություններ ապագայում լճի օպտիմալ մակարդակի որոշման համար՝ հաշվի առնելով փոփոխվող էկոլոգիական պայմանները լճի ավազանում։