(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Հայաստանում ձկնաբուծության զարգացումը նպաստել է ոչ տեղաբնակ ձկնատեսակների ներմուծմանը, որոցից են արծաթափայլ կարասը (Carassius gibelio) և ամուրյան նրբաձուկը (Pseudorasbora parva): Հաշվի առնելով ՀՀ տարածքում վերջիններիս արագ բազմացումը՝ մշտադիտարկման գործիքներ մշակելու և տեղական ձկնատեսակների պաշարները պահպանելու նպատակով անհրաժեշտություն է առաջանում ուսումնասիրելու արեալի կտրուկ ընդարձակման տարածաժամանակային առանձնահատկությունները: Նպատակին հասնելու համար մշակել ենք համապարփակ տվյալների բազա՝ հիմք ընդունելով գիտական գրականությունը, գիտնականների հետ հարցազրույցները և բաց հասանելիության տվյալների վերլուծությունը: Արդյունքում պարզվել է, որ ձկնաբանական հետազոտությունների ինտենսիվության աճին զուգահեռ այս ձկնատեսակների գրանցումների հաճախականությունը ևս աճել է: Այժմ այս ինվազիվ ձկնատեսակները հանդիպում են ՀՀ բոլոր մարզերում, և վերջիններիս տարածման միակ սահմանափակող գործոնը նրանց ապրելավայրերի ծովի մակարդակից բարձրությունն է, ինչը հավանաբար պայմանավորված է ջրի ջերմաստիճանի ցուցանիշներով: