(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Ջրի մակերևութային ջերմաստիճանը լճի էկոլոգիական վիճակի վրա ազդող կարևորագույն գործոն է։ Հեռազննման մեթոդները լճի ջրի մակերևութային ջերմաստիճանի ստացման կարևոր գործիք են, որոնք տալիս են պարբերական տեղեկատվություն լճի ամբողջ մակերևույթից։ Հետազոտության նպատակն է հեռազննման տվյալների հիման վրա գնահատել Սևանա լճի մակերևույթային ջերմաստիճանի տարածաժամանակային փոփոխությունները և վերլուծել լճի ջրի մակերևույթային ջերմաստիճանի և լճի ավազանի օդի ջերմաստիճանի միջև առկա փոխկապակցվածությունը։ Արդյունքները հաստատում են Սևանա լճի ջրի մակերևութային ջերմաստիճանի և լճի ավազանի օդի ջերմաստիճանի միջև գոյություն ունեցող փոխկապակցվածությունը։ p < 0,01 հավաստիության պայմաններում ստացվել են կորելյացիայի հետևյալ արդյունքները՝ ջրի մակերևութային տասնօրյա և օդի տասնօրյա միջին ջերմաստիճանների միջև՝ r = 0,929 գործակցով, ջրի մակերևութային ամսական միջին և օդի ամսական առավելագույն ջերմաստիճանների միջև r = 0,918 գործակցով, ջրի մակերևույթի ամսական և օդի ամսական առավելագույն ջերմաստիճանների միջև r = 0,961 գործակցով։ Հեռազննման տվյալների վերլուծությունը ցույց է տալիս լճի ջրի մակերևութային ջերմաստիճանի ինչպես օրինաչափությունները, այնպես էլ օրինաչափություններից տարբերվող վարքը։